بین الملل تابناک: برگزاری نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی در ریاض، سفر بشار اسد به عربستان، نشست سه جانبه قطر، روسای سازمان سیا و موساد، رقابت روسیه و فرانسه بر سر منابع اورانیوم قزاقستان و سفر رئیس جمهوری چین به آمریکا، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
برگزاری نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی در ریاض
روز جمعه دهم نوامبر، اتحادیه عرب، اقدام به برگزاری نشست فوقالعاده در عربستان سعودی برای بحث درباره تداوم بمباران اسرائیل در غزه کرد.
عربستان سعودی قرار است روز شنبه میزبان نشست دیگری با حضور نمایندگان سازمان همکاری اسلامی باشد که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران نیز در آن حضور خواهد داشت.
اتحادیه عرب یک بلوک منطقهای است که ۲۲ کشور عربی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا را شامل میشود. سازمان همکاری اسلامی ۵۷ عضو دارد و ایران نیز عضو آن است.
یک روزنامه اماراتی گزارش داد، وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب قطعنامهای تنظیم کردهاند که خواستار آتشبس در غزه شده است. این قطعنامه خواستار انجام رایزنیهایی برای ارائه پیشنهادهایی در خصوص آتشبس به اسرائیل و آمریکا شده است.
نشست روز شنبه سازمان همکاری اسلامی بر بحث در خصوص روشهای متوقف کردن بمباران اسرائیل و ایجاد آتشبس متمرکز خواهد بود.
سفر ابراهیم رئیسی به عربستان، اولین سفر رئیسجمهور ایران به عربستان سعودی بعد از عادیسازی روابط میان دو کشور با میانجیگری چین خواهد بود.
این نشست در شرایطی برگزار میشود که شمار قربانیان حملات رژیم صهیونیستی در غزه به ۱۱ هزار و ۷۸ شهید و ۲۷ هزار و ۴۹۰ زخمی رسیده است. از میان این شهدا، چهار هزار و ۵۰۶ کودک، سه هزار و ۲۷ زن، و ۶۷۸ هم سالمند هستند.
سفر بشار اسد به عربستان
بشار اسد رئیس جمهوری سوریه برای شرکت در نشست اضطراری سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در زمینه تحولات غزه وارد ریاض پایتخت عربستان شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، اسد وارد فرودگاه "خالد بن عبدالعزیز" عربستان شد و قرار است در سفر به عربستان با برخی سران کشورهای اسلامی دیدار کند؛ این نشست به پیشنهاد چند کشور اسلامی از جمله جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود.
نشست سه جانبه قطر، روسای سازمان سیا و موساد
روسای سیا و موساد به همراه مقامات قطری، طرح پیشنهادی برای آزادی ۱۰ تا ۲۰ اسیر غیرنظامی در ازای توقف سه روزه درگیری و ورود کمکها به غزه را بررسی کردند.
یک منبع دیپلماتیک آگاه به این مذاکرات به سی ان ان گفت: نشست سه جانبه مقامات قطری و روسای اطلاعات اسرائیل و آمریکا، روز پنجشنبه در دوحه برگزار شد تا درباره آزادی اسرا نزد حماس در ازای وقفه بشردوستانه و ورود کمکها به غزه گفتوگو شود.
در دیدار ویلیام برنز، رئیس سیا، دیوید بارنیا، رئیس موساد و مقامات قطری، طرح پیشنهادی برای آزادی ۱۰ تا ۲۰ اسیر غیرنظامی در ازای توقف سه روزه درگیری و ورود کمکهای بیشتر و تهیه و ارائه لیستی از بازداشت شدگان در نوار غزه توسط حماس مورد بحث قرار گرفت.
سی ان ان روز گذشته به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی گزارش داد، هیچ امکانی برای موافقت اشغالگران با توقف دائمی جنگ، بدون آزادی تعداد زیادی از اسیران وجود ندارد.
مذاکرات چندجانبه، که قطر نقش میانجی کلیدی در آن ایفا میکند، هفتههاست ادامه دارد و تاکنون چندین ایده را پدید آورده است.
سی ان ان پیشتر گزارش داده بود که یک مقام صهیونیست گفته، چنانچه اطمینان حاصل شود که حماس در آزادی اسیران جدی است، تلآویو آماده توقف جنگ است.
آنچه مشخص نیست، این که اشغالگران تا چه زمانی ممکن است مایل به موافقت با این موضوع باشند و تعداد قابل قبولی از اسیران برای آزادی چقدر است.
پیشتر نیویورک تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که مذاکرات برای آزادی اسیران نزد حماس از جمله اتباع آمریکایی، در ازای توقف کوتاه عملیات صهیونیستها در غزه در حال انجام است.
روز گذشته نیز خبرگزاری فرانسه به نقل از منبع آگاه اعلام کرد که قطر تلاش میکند در ازای آتشبس یک یا دو روزه در نوار غزه، ۱۰ تا ۱۵ اسیر اسرائیلی را که توسط جنبش حماس نگهداری میشوند، آزاد کند.
رقابت روسیه و فرانسه بر سر منابع اورانیوم قزاقستان
الکسی لیخاچف مدیر عامل شرکت دولتی روساتم روسیه درباره تمایل کشورش برای سرمایهگذاری در معادن اورانیوم قزاقستان گفت: قزاقستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اورانیوم است. ما با توجه به منافع کشورهای ثالث، دنبال توسعه همکاریهای خود با قزاقستان هستیم؛ میتوانیم ائتلاف تشکیل داده و برای تولید اورانیوم در این کشور سرمایهگذاری کنیم.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه روز دهم آبان ماه با سفر به قزاقستان و دیدار با قاسم ژومارت توکایف همتای قزاقستانی خود در مورد چشمانداز توسعه مشارکت راهبردی دو کشور و همچنین تامین انرژی گفتوگو کرده بود. مکرون همچنین روز بعد از آن نیز به ازبکستان سفر کرد و گفت در دیدار با شوکت میرضیایف همتای ازبک، بر سر مشارکت راهبردی توافق کرده است.
این سفر هرچند در رسانهها بیش از هر چیز با عنوان «مشارکت راهبردی» پاریس در آسیای مرکزی معرفی شد، منابع اورانیوم قابل توجه دو کشور مقصد مکرون، در کنار اشاره به افزایش همکاریهای دوجانبه در زمینه انرژی، این احتمال را تقویت کرد که فرانسه با از دست دادن منابع اورانیوم غرب آفریقا و به ویژه نیجر، به دنبال منابع تازهای در قاره آسیاست.
سفر رئیس جمهوری چین به آمریکا
«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین برای دیدار با «جو بایدن» همتای آمریکایی خود و شرکت در سیامین نشست غیررسمی سران سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام (اپک) به شهر «سانفرانسیسکو» آمریکا سفر خواهد کرد.
گزارش تارنمای خبری وزارت امور خارجه چین، «هوا چونیینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (جمعه ۱۹ آبان) گفت: «شی جینپینگ» رئیس جمهوری چین به دنبال دعوت «جو بایدن» همتای آمریکایی خود، از تاریخ ۲۳ تا ۲۶ آبان ماه به شهر «سانفرانسیسکو» آمریکا سفر خواهد کرد.
شی علاوه بر دیدار با بایدن، در سیامین نشست غیررسمی سران سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام (اپک) نیز مشارکت خواهد داشت.
این سفر زمانی اتفاق می افتد که تنش های سیاسی بین دو کشور سبب شد که بایدن و شی جین پینگ از نوامبر (آبان/ آذر) ۲۰۲۲ تاکنون هیچ تماسی با یکدیگر نداشته باشند.
روابط چین و آمریکا در سالهای گذشته به دلیل تلاش های دو کشور برای حفظ نفوذ خود در منطقه آسیاپاسیفیک و مناطق دیگر، پر تنش شده است، در حالی که پکن تلاش میکند در همکاری با روسیه سلطه آمریکا را کاهش دهد.
تایوان، اختلافات مرزی چین با همسایگان و تحولات خاورمیانه از دیگر مسائلی است که به بروز تنش میان پکن و واشنگتن منجر شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.